Räkna rätt på vad det kostar så får du mest för pengarna.
Just nu är det tight i svenskarnas plånböcker. Högre inflation och dyra matvaror gör att vi vänder på varje krona – och det är helt rätt. Genom att undvika onödiga utgifter kan pengarna räcka längre. Samtidigt är bostadsmarknaden minst lika omöjlig att slå sig in på, och många husägare upplever att de behöver mer utrymme utan att lämna tomten där de bor. Vi har tidigare pratat om hur att bygga attefallshus i Stockholm kan vara den ekonomiskt smartaste vägen till mer utrymme. Vi har även hjälpt till med en smidig, realistisk beräkning för hur du sedan kan tjäna pengar på attefallshuset.
Innan du når dit är det dock värt att räkna på vad investeringen kostar. Hur mycket kostar ett attefallshus, och hur kan du göra det ekonomiskt smartaste valet för dina behov?
Vad kostar själva attefallshuset?
Husmodeller och kvalitet
Attefallshus finns i många olika modeller och kvalitetsnivåer. Generellt sett får du vad du betalar för, och det är viktigt att tänka på att inte bara välja det billigaste alternativet. Riktigt billiga attefallshus kan innebära sämre isolering, material av lägre kvalitet och en mindre stabil konstruktion. Priset för ett attefallshus kan ligga mellan 150 000 kr för en byggsats till uppåt 1,5 mkr för lyxiga varianter.
Husgrund
En viktig del i attefallshusets kostnad är grunden. Beroende på vilken typ av grund du väljer kan priset variera. Huset kan bland annat stå på platta, block, eller plint och kostar mellan 40 000 – 150 000 kr. För dig som väljer att bygga källare till attefallshuset tillkommer andra kostnader. Ta hänsyn till din tomts förutsättningar och rådgör med en grundentreprenör för att hitta det bästa alternativet för just ditt projekt.
El och vatten
Att dra el och vatten till ditt attefallshus är en annan kostnadspost att räkna med. Priset för att ansluta el och vatten varierar beroende på avståndet från huvudbyggnaden och vilka befintliga installationer som finns. Generellt sett kan du räkna med att betala mellan 20 000 och 50 000 SEK för att dra el och vatten till ditt attefallshus.
Ritningar och anmälan till kommun
Innan du kan bygga ditt attefallshus behöver du ritningar. Ritningar kan du köpa färdiga eller anlita en arkitekt för att skräddarsy efter dina önskemål. Priset för ritningar varierar, men räkna med att betala mellan 5 000 och 15 000 SEK. Denna kostnad ingår när du köper ett nyckelfärdigt attefallshus utifrån existerande modeller. Företag som erbjuder möjlighet att skräddarsy huset har vanligtvis kontakt med en arkitekt som kan göra dessa ändringar och leverera uppdaterade, korrekta ritningar. Attefallshus är som regel inte bygglovspliktiga, men du behöver ändå skicka in anmälan till kommunen. Dessa avgifter till kommunen kan ligga runt 4 000 – 15 000 kr.
Gör smarta avvägningar för vad det kostar
I tuffa ekonomiska tider är det frestande att dra in på precis varje detalj när man ska köpa eller bygga något nytt. Byggsatser för attefallshus utlovar riktiga pangpriser men sedan står man där med ett halvstabilt skal och måste betala dyrt för att ta in fackkunniga yrkesproffs som fixar till resten och gör det beboeligt. I slutändan riskerar man att stå antingen med ett hus som inte håller i längden, eller en nota som blev högre än om man gjort en gedigen investering från start.
Sådant som är viktigt att tänka på när du tittar på riktiga lågprisalternativ är bland annat:
- Materialkvalitet: Lågprisattefallshus kan ha sämre materialval, vilket påverkar husets livslängd och underhållskostnader. Billigare material kan vara mer känsliga för väder och vind, och kan kräva mer underhåll över tid.
- Isolering: Ett billigt attefallshus kan ha dålig isolering, vilket innebär högre uppvärmningskostnader och sämre inomhusklimat. Det är viktigt att kontrollera isoleringsvärdena innan du köper ett attefallshus. Även om du bara ska använda huset under varma sommarmånader är isolering viktigt för att stå emot fukt och vind i längden.
- Konstruktion och montering: Lågprisalternativ kan ha en enklare konstruktion och kan vara svårare att montera. Det kan också innebära att du behöver lägga ner mer tid och resurser på monteringen.
Arbeta med någon du litar på
Om du inte har god erfarenhet av att bygga hus sedan tidigare är det oftast inte lönt att försöka bygga ett attefallshus själv. Arbeta i stället med en partner som kan attefallshus och vet hur man kan bygga ett hus av hög kvalitet som samtidigt är budgetvänligt. Vi på Finbostad hjälper dig med anmälan till kommun så att du slipper göra om, kan guida dig till rätt husmodell för dina behov och erbjuder skräddarsydda lösningar för dig som har en vision. Allt för att du ska få det hus du vill ha och som erbjuder den frihet du är ute efter, utan tömma plånboken. Kontakta oss så hjälper vi dig hitta rätt.