fbpx

5 belysnings-knep som får ditt utrymme att kännas större

belysning hjälper ditt utrymme kännas större

Det finns många små tricks man kan utnyttja för att göra stort av smått. Ett Attefallshus ger dig gott om möjligheter på liten yta och med några enkla knep kan du maximera utrymmet ytterligare. Visste du till exempel att den belysning du använder kan få ditt hem att kännas mycket mindre än det är – eller mycket större? Vi har samlat några enkla metoder som kan göra ditt Attefallshus rymligare, luftigare, härligare, bara med hjälp av belysning. 

Tips på belysning

 1. Använd flera ljuskällor. En enda taklampa gör att fokus i rummet blir på en enstaka punkt. Detta gör att utrymmen runt möbler och i hörn försvinner. Genom att arrangera flera ljuspunkter och lampor runt om i Attefallshuset utökar du fokus till hela utrymmet. Dessutom kan du skapa rum i rummet med hjälp av olika stämningsbelysningar. Inred en mysig läshörna med mjukare ljus och riktad lampa och skapa ett svalare, starkare ljus i en skrivbordshörna. Låt köksdelen andas genom belysning som sträkcer sig utanför köksdelen. Detta ger känslan av att det finns plats för flera olika användningsområden eller utrymmen i samma rum.
   
 2. Väggbelysning i hörn och runt möblemang breddar. Genom att lysa upp nära rummets hörn undviker du mörka punkter som förminskar rummet. Att sätta upp belysning på var sin sida om ett större objekt, till exempel en öppen spis eller en vägg-TV, får den väggen att kännas större än vad den är. Genom att använda väggarmaturer sparar du dessutom på mängden utrymme som varje lampa tar upp i rummet och på golvet. Grunda armaturer kan nästan smälta in i väggen.
 3. Utnyttja takhöjden! Attefallshus kommer med härlig takhöjd och vi har tidigare diskuterat hur du kan förstora rummet med hjälp av att bygga på höjden. Låt belysning bli en del i denna taktik, genom att hänga pendellampor från taket, gärna med en iögonfallande färg på sladden. Du kan också investera i höga, smala golvlampor som sträcker sig upp mot taket. Dessa drar fokus uppåt så att man verkligen upplever utrymmets höjd. Du kan även lura blicken genom att hänga väggbelysning lite högre än normalt. Komplettera med våra tidigare tips om hur du kan dra upp blicken mot taket för att hela rummet ska kännas större.
 4. Dra ljusslingor bakom allt. Ljusslingor längs med hyllor, bakom sängramen eller TV-skärmen hjälper till att lyfta annars mörka områden som krymper känslan i rummet. I köket kan du ställa upp fina glas på en hylla och lysa upp med ljusslinga för en extra belysningseffekt med hjälp av de genomskinliga glasen. Det är även en snygg detalj att belysa inne i garderober och skåp på samma sätt. LED-slingor är energisnåla och ofta enkla att montera precis anpassade till ytan du vill belysa. Dessa går ofta att få i olika färger, men vitt eller en ljus färg är bäst för att maximera utrymmet.
 5. Rikta ljuset uppåt. Undvik för många ljuspunkter med nedåtriktad belysning som får rummet att se mörkare och lägre ut. Väggbelysning och lampor där ljuset sprids jämt eller fokuseras uppåt belyser hela rummet så det känns större. Dessutom drar det blicken mot taket och maximerar känslan av rymd. Om du använder lampor med lampskärmar kan dessa med fördel vara ljusa i färgen och av ett lättare tyg, så att gott om ljus silar igenom även lampskärmen.

Hör av dig med dina egna belysningsknep

Det krävs alltså inte mycket för att göra även ett litet utrymme mysigt och inbjudande. Låt din belysning hjälpa i stället för att stjälpa när du inreder ditt Attefallshus så kommer du direkt märka skillnaden på hur luftigt och stort utrymmet kan kännas. Har du själv några bra knep för att maximera ett litet utrymme? Hör av dig till oss på vår Facebook eller Instagram eller tagga oss med dina inredningsbilder. Vi är alltid intresserade av de fantastiska lösningar Attefallshus-ägare kommer på!

ANLEDNINGAR ATT VÄLJA FINBOSTAD

 • Högsta kvalitet till rätt pris

 • Tydliga priser

 • Kunskap, erfarenhet, engagemang

 • Miljövänligt byggande

Följ oss

© FINBOSTAD 2020, Webbutveckling Laith Tech