fbpx

5 vanliga frågor om Attefallshus

Finbostad Attefallshus - vanliga frågor

Året 2021 går mot sitt slut – det har varit ett fullspäckat år med flera spännande förändringar och försäljningar här på Finbostad. Nu när många börjar gosa in sig, förbereda julmat och slå in de sista paketen tänkte vi passa på att samla ihop några av årets vanligaste frågor. Det här är funderingar som vi hört från många kunder och personer som varit sugna på att köpa Attefallshus under året som gått. 

 1. Varför ska jag ha ett Attefallshus? Det är många som kommer till oss som har hört talas om begreppet Attefallshus – eller så kanske de har sett ett byggas på grannens tomt – och undrar vad som är grejen. Vad kan man använda ett Attefallshus till? Grundpoängen med ett Attefallshus är att du utökar din boyta utan att behöva flytta, men det bästa är att du kan använda Attefallshuset till just det du behöver. Vanliga användningsområden för Attefallshus är: 
  • Gäststuga
  • Boende för äldre föräldrar som ändå vill leva självständigt
  • Boende för tonåringar eller studenter som inte får tag på egen lägenhet
  • Extra inkomst genom uthyrning
  • Gym
  • Hemmakontor

    Du kan läsa mer om användningsområden för Attefallshus här.

 1. Vad är skillnaden mellan 25 och 30 kvadratmeter? Från början innefattade lagen om Attefallshus byggnader som var totalt 25 kvadratmeter till ytan. Men år 2020 ändrades reglerna för hus som byggs som permanentbostäder utan bygglov och dessa kan nu vara upp till 30 kvadratmeter. Skillnaden mellan 25 och 30 är faktiskt mer än man kan tro! Fem kvadratmeter är storleken på ett väl tilltaget badrum till exempel – och det blir ordentligt mycket mer utrymme som du kan lägga på ett extraboende eller hemmakontor. Om du ändå vill hålla dig till 25 kvm kan vi på Finbostad såklart bygga det åt dig – priset blir dock det samma, så du tjänar alltid på att maximera ditt utrymme! 

 2. Hur gör jag med alla ritningar och ansökningar till kommunen? Det här en av de vanligaste frågorna vi får, och det största orosmomentet vi hör från kunder. Det kanske inte är så konstigt! Om man inte har byggt hus förut och inte jobbar med det till vardags kan man knappast förväntas förstå alla krångliga brev till kommunen eller ändringar i arkitektritningar. Att få hjälp med hela den processen kostar ungefär 25 000 kr. På Finbostad tycker vi dock det är en självklar del i vår service att hjälpa er igenom allt det praktiska och all byråkrati, så när du köper ett hus genom oss får du den hjälpen gratis. Vi hjälper dig i kommunikation med kommunen och att fylla i ansökningar, samt finns alltid tillgängliga att svara på dina frågor, både innan du beställt ditt nya Attefallshus och efter. Med många års erfarenhet inom byggbranschen vet vi vad som krävs och kan snabbt styra dig vidare i processen. 

 3. Vad gör det för skillnad om Attefallshuset är platsbyggt eller fabriksbyggt? Som med alla husbyggen går det såklart att bygga ett Attefallshus på plats direkt på din tomt, men att bygga huset i fabrik och sedan frakta det dit det ska stå har flera fördelar. Fabriksbygget är: 
  • Säkrare, eftersom man kan kontrollera miljön, med rätt temperatur och torr luft som skyddar byggnadsmaterialen
  • Snabbare, eftersom man inte påverkas av oväntade väderförhållanden eller andra hinder för bygget
  • Lugnare för dig och dina grannar, eftersom tiden då din tomt är en arbetsplats är minimal och ni slipper oljud och en massa arbetare på plats i flera veckor och månader.

 4. Är det dyrt med Attefallshus? Attefallshus kommer i olika prisklasser och vi får många frågor om vad som är rimligt att betala för ett Attefallshus. Genom att strömlinjeforma vårt arbete ligger Finbostads Attefallshus ungefär 30% under konkurrenter i samma kvalitetsnivå och det är vi stolta över. Men det viktigaste att tänka på är inte prislappen på huset – utan vad din investering får för resultat i längden. Villor med Attefallshus på tomten säljs till högre priser än hus utan eftersom värdet på det du äger går upp. Dessutom kan du tjäna tillbaka på din investering redan när du bor i huset. Du kan exempelvis hyra ut ditt Attefallshus och få en regelbunden inkomst. Du kan även spara ordentligt med pengar när du bygger Attefallshus till gamla föräldrar eller vuxna barn där du annars skulle behöva köpa en hel lägenhet eller ett andra hus för väsentligt mycket mer pengar. Då gäller det dock att du investerat i ett hus som håller.

Som alltid kan du följa oss Följ oss på Facebook och Instagram för att se våra senaste hus! Om du är intresserad av ett Attefallshus, kontakta oss så kan vi berätta mer. 

ANLEDNINGAR ATT VÄLJA FINBOSTAD

 • Högsta kvalitet till rätt pris

 • Tydliga priser

 • Kunskap, erfarenhet, engagemang

 • Miljövänligt byggande

Följ oss

© FINBOSTAD 2020, Webbutveckling Laith Tech