fbpx

Så kan du tjäna nästan 100 000 kr om året på ditt attefallshus

tjäna pengar på ditt attefallshus

Vi har tidigare tipsat om hur du kan både tjäna och spara pengar på att bygga ett Attefallshus på din tomt. Det är många som insett att de sitter på en guldgruva när de har en tomt, men det kan vara svårt att verkligen förstå uträkningen utan att se det svart på vitt. Därför har vi gjort en kalkyl där du tydligt kan se hur du kan tjäna ordentligt med pengar

Tjäna 100 000 om året genom att hyra ut boende

Det enklaste och mest direkta sättet du kan tjäna pengar på ditt Attefallshus är att hyra ut det till en hyresgäst i andrahand. Hyra för en etta på 30 kvadrat kan lätt nå över 12 000 kr i storstadsregionerna – för att inte tala om hur svårt det kan vara att få tag på ett hyreskontrakt över huvud taget. Då kan du stå som räddaren i nöden – med 30 välplanerade kvadratmeter attefallshus som innehåller eget kök, bad och vardagsrum, med trädgård direkt utanför dörren och utan att behöva dela vägg med högljudda grannar. Ett riktigt attraktivt hem, med andra ord. 

Så gör du

Belåna ditt nuvarande hus och bygg ett Attefallshus för pengarna. Även med minsta möjliga kontantinsats kommer lånet inte kosta mer än ungefär 1800 kr/mån för ett nyckelfärdigt attefallshus från Finbostad. Driftskostnader är minimala och genom separat elmätare kan hyresgästen vara ansvarig för just den el de förbrukar. Hyr ut för 12 000 kr så erbjuder du en förmånlig hyra för din hyresgäst.

Du får tjäna upp till 40 000 kr om året skattefritt i hyresintäkt. Om du tjänar mer än så drar du av 40 000 i schablonavdrag. Utöver detta får du göra avdrag på 20% på det du tjänar från hyra. Resten beskattas 30% som kapitalinkomst. 

Uträkning

12 000 x 12 mån = 144 000 total hyresintäkt

144 000 – 40 000 schablonavdrag – 28 800 ytterligare avdrag (144 000 x 0,2) = 75 200 i nettointäkt per år

Så om hyran ligger på 12 000 kr/mån, går 1800 kr till lånet och ungefär 1880 kr till skatt. Då sitter du med drygt 8300 kr extra i plånboken varje månad. Dessutom ökar värdet på huset med ett Attefallshus på tomten, så den investeringen tjänar du igen om du skulle sälja huset i framtiden. 

Tänk på andra utgifter

Att vara hyresvärd kommer ändå med en del ansvar. Innan du börjar hyra ut kan det vara bra att tänka igenom hur du vill att de praktiska detaljerna ska fungera.

  • Ska du hyra ut möblerat? Då kanske hyran ska vara högre för att täcka slitage. 
  • Bygger du altan till attefallshuset? Att hyresgäster får tillgång till altan eller uteplats kan öka värdet för hyresavtalet. 
  • Om ni har gemensam elmätare, räkna på ungefärlig kostnad för el och räkna in i hyran. 
  • Skriv alltid ordentligt avtal med dina hyresgäster. Det skyddar både dig och hyresgästen om något skulle gå snett eller när det blir dags att flytta ut. 

Fortsätt tjäna på Attefallshuset även när hyresgästen flyttar ut

Om din hyresgäst flyttar ut kan Attefallshuset på din tomt även fortsatt vara en god investering. Många av våra kunder på Finbostad väljer att bygga ett Attefallshus på tomten åt sina föräldrar när de blir äldre. På så sätt kan de äldre fortsätta få leva självständigt, men på tryggare avstånd om du behöver hjälpa till med något. Skillnaden mot att köpa en ny villa till dem i ditt område jämfört med att bygga ett Attefallshus på tomten kan bli uppåt 10-15 000 kr/månaden, eller mer, beroende på var du bor.

Krångligt? Fråga någon som kan

Det kan verka krångligt att räkna på utgifter, lån och intäkter. Om du behöver någon att prata med för att reda ut olika begrepp och pappersarbetet kan du alltid komma till oss på Finbostad. Vi hjälper dig hela vägen och hittar rätt lösning för dig. Sugen på mer inspiration? Kika in på vår Instagram eller Facebook.

ANLEDNINGAR ATT VÄLJA FINBOSTAD

  • Högsta kvalitet till rätt pris

  • Tydliga priser

  • Kunskap, erfarenhet, engagemang

  • Miljövänligt byggande

Följ oss

© FINBOSTAD 2020, Webbutveckling Laith Tech