fbpx

Ska du hyra ut Attefallshus? – 4 saker att tänka på när du vill hyra ut stuga på tomten

Köpa attefallshus stockholm

Är du sugen på att hyra ut Attefallshus på din tomt? Vi har samlat de 4 viktigaste sakerna du bör tänka på innan du hyr ut. 

Varför hyra ut Attefallshus på din tomt?

Vi har tidigare här på Finbostad berättat hur du som bygger Attefallshus på din tomt kan tjäna nästan 100 000 kr om året på att hyra ut Attefallshuset. Det har blivit otroligt populärt att utnyttja Attefallhus för extra inkomst och det var just för att flera människor skulle få tillgång till eget boende till rimlig kostnad som reglerna för Attefallshus lättades så att fler kunde byggas. Samtidigt finns det några viktiga saker att tänka på innan du hyr ut, så att allt blir rätt och du inte blir sittande med uförutsedda kostnader. Vi har samlat 4 viktiga saker du bör tänka på innan du hyr ut Attefallshus eller stuga på tomten. 

 1. Sätt en skälig hyra för Attefallshuset
  Du kan sätta i princip vilken hyra som helst för ditt Attefallshus, så länge den är någorlunda rimlig. Reglerna är lite otydliga just vad gäller Attefallshus men Hyresnämnden skulle kunna gå in och pröva ärendet om din hyra är helt oskälig. Samtidigt ligger det även i ditt intresse att sätta en skälig hyra som är konkurrenskraftig, för att locka hyresgäster som vill bo kvar. Gör lite efterforskningar om vad likvärdiga bostäder kostar i området där du bor och hur stort tryck det är på marknaden. Jämför sedan detta med dina egna omkostnader för att bygga och upprätthålla Attefallshuset så hittar du snart en bra hyra som är förmånlig för båda parter.
 2. Särskilda regler när elförbrukning inte ingår i hyran
  När du sätter hyra för Attefallshuset behöver du bestämma om driftskostnader såsom el och bredband ska ingå. Fördelen med att de ingår i hyran du sätter är att både du och hyresgästen vet vad som betalas varje månad. Nackdelen för dig som hyresvärd är att om din hyresgäst har hög energiförbrukning varje månad som går över din beräkning så blir det du som får betala för den elen. Om el inte ska ingå i hyran utan du tar betalt för deras individuella elförbrukning måste du installera en elmätare som skiljer ditt/huvudsakliga husets elförbrukning från Attefallshuset på tomten.
 3. Betala rätt skatt på hyresintäkterna
  Hyresintäkter från hyra ut Attefallshus beskattas som inkomst, så det är viktigt att du redovisar dessa intäkter korrekt i deklarationen. Däremot finns det schablonavdrag och regler som gör att du inte beskattas på hela hyresintäkten – bland annat kan du dra av 40 000 kr som schablonavdrag, så länge huset inte är byggt enbart för att permanent hyras ut till utomstående. Dessutom är de första 5 åren helt skattefria för småhus som byggts efter 2012.
 4. Tänk efter vem du hyr ut till
  Det är lätt att ryckas med i lyckan att kunna tjäna pengar på att hyra ut Attefallshus. Då är det lika lätt att hyra ut till vem som helst som är intresserad. Glöm inte att din hyresgäst eller hyresgäster kommer bo på din tomt, i ett hus som du ansvarar för. Lägg lite tid redan från början med att fundera på vilken sorts hyresgäst som passar dig, så sparar du tid – och huvudvärk – om det blivit helt fel. Får hyresgästen ha hund som springer lös i din trädgård? Kan du acceptera slitaget från ett par eller från en student i huset? Tänk igenom vad som fungerar i din vardag och var tydlig redan när du lägger ut annons om bostaden vad du letar efter. Träffa potentiella hyresgäster och få en känsla för hur ni kommer överens. Se sedan alltid till att ha ett ordentligt hyreskontrakt så skyddar du båda sidor om någon konflikt skulle dyka upp. 

Låter det krångligt att hyra ut Attefallshus?

Det kan kännas krångligt ibland med regler kring hur man uppför Attefallshus och vad som gäller för att man ska göra rätt och inte åka på problem eller böter senare. Om du vill ha rådgivning hela vägen från någon i branschen som kan behöver du inte leta längre än Finbostad. Vi har lång erfarenhet av att bygga och upprätta Attefallshus och hjälper dig gärna med frågor och ansökningar till kommun, så att när ditt Attefallhus står på tomten är det bara att flytta in. Kontakta oss idag och berätta hur vi kan hjälpa dig bygga ditt drömhus. 

ANLEDNINGAR ATT VÄLJA FINBOSTAD

 • Högsta kvalitet till rätt pris

 • Tydliga priser

 • Kunskap, erfarenhet, engagemang

 • Miljövänligt byggande

Följ oss

© FINBOSTAD 2020, Webbutveckling Laith Tech