fbpx

Rätt inredning för ett attefallshus med loft – 3 tips!

Närbild på säng och sidobord på loft i attefallshus

Inred ett loft i ditt attefallshus för en hemtrevlig känsla. 

Att bygga ett loft i ett attefallshus känns ofta som en självklarhet. Tack vare husets höga takhöjd finns det gott om utrymme att bygga på höjden, vilket ger mer utrymme på markplan för gemensamma ytor och en plats för härligt umgänge. Vi har tidigare berättat fyra saker att tänka på när du bygger loft i attefallshus. Men för dig som väl har bestämt dig för denna planlösning väntar nu det roliga uppdraget att tänka på inredningen i loftet. Hur kan man få plats med ett sovrum på loftet? Går det att få plats för förvaring? Kan ett litet loft kännas större genom inredningen? Finbostad har svaren. 

1. Attefallshus med loft som sovrum

Ett sovrum på loftet kanske är bästa sättet att maximera ytan i ditt hus. Du slipper ha sovrummet mitt i vardagsrummet eller förlita dig på en bäddsoffa till besökande gäster, hyresgäster, eller vuxna barn. 

Om rummet enbart ska användas som sovplats, lyxa till det med en stor säng. Då kan den gott ligga lågt och ändå kännas som en gedigen sovplats. 

Detaljerna gör helheten

För att undvika att loftet känns som ett vindskyffe där du stoppat en extrasäng, se till att verkligen inreda sovplatsen som en riktig säng. Bulla upp med gott om kuddar, bädda med snygga, stilrena sängkläder som gärna matchar resten av utrymmet. Använd gärna dekorationskuddar eller en snygg filt som gör att det verkligen känns mysigt och genomtänkt. 

Ett nattduksbord eller sidobord vid sängkanten förstärker intrycket. Bordet behöver inte vara stort för att kännas som en del i inredningen. 

2. Tänk på ljuset

Belysning och ljusinläpp är klassiska knep för att få ett litet utrymme att kännas större. Välj en planlösning där det finns ett litet vädringsfönster på loftet, eller takfönster om det är sluttande sadeltak. Välj en planlösning med räcke eller balustrad i stället för vägg så får loftet automatiskt in naturligt dagsljus via fönstrena på bottenplan. 

Ljuspunkter i mörkret

Det är lätt att man tappar känslan av luftighet i mörka hörn. Ställ därför in punktbelysning i samtliga fyra hörn, gärna en snyggt designad kula eller dylik lampa som blir både ett stilelement och belysning. Snygga LED-lister i mysigt, varmt ljus kan med fördel dras längs med lister och karmar för att lysa upp och föra blicken runt i rummet. Eller varför inte använda lister där du själv kan ändra färg utifrån humör? Läs mer här om belysningsknep som får ditt utrymme att kännas större

3. Bygg in förvaring

Att ha genomtänkt förvaring är a och o när man inreder ett attefallshus. Det gör det lättare att ställa undan och hålla golv och ytor rena från prylar. På så sätt känns utrymmet luftigare och större. 

Det samma gäller på loftet. Tänk på var det kan finnas möjlighet till förvaring. En låg sängram kan ge utrymme för förvaring under sängen utan att den blir för hög för loftet. En inbyggd förvaringsmöbel längs en vägg med släta skjutdörrar ger en rent intryck som inte känns trängande. Även en trappa upp till loft kan stå för förvaring, genom att bygga in utrymme under trappan. Har du stege kan denna göras dekorativ genom att hänga en filt över eller morgonrockar på galgar bakom för att signalera att här uppe finns ett mysigt utrymme. 

Osäker på hur ett loft kan se ut i ditt drömhus?

Om du vill bygga attefallshus med loft men är osäker på hur det kan se ut eller hur det går till att bygga, kontakta oss på Finbostad. Vi erbjuder arkitektritade planlösningar för attefallshus men kan skräddarsy utformningen så att huset blir precis så som du vill ha det. Behöver du hjälp med krångliga blanketter eller kontakt med kommunen kan du förlita dig på att våra många år i branschen hjälper dig. Kolla runt bland våra husmodeller, eller följ oss på Facebook och Instagram för att veta mer.

ANLEDNINGAR ATT VÄLJA FINBOSTAD

  • Högsta kvalitet till rätt pris

  • Tydliga priser

  • Kunskap, erfarenhet, engagemang

  • Miljövänligt byggande

Följ oss

© FINBOSTAD 2020, Webbutveckling Laith Tech