fbpx

Varför bygga attefallshus i Stockholm? (Och 2 viktiga frågor du behöver ställa innan du börjar)

Riddarholmen i Stockholm

Att bygga attefallshus i Stockholm, det är ju så självklart. 

Ett attefallshus är ett litet hus, 25 eller 30 kvm, som du kan uppföra på din tomt utan bygglov. Tack vare attefallsreglerna kan du smidigt och till låg kostnad uppföra ett helt extra boende på tomten som kan användas till så mycket – gäststuga, eget boende för vuxna barn eller äldre föräldrar, arbetsrum eller extra inkomstkälla genom uthyrning. För dig som bor i Stockholm med omnejd är det kanske extra givet. Här har vi mindre utrymme och landets kanske tuffaste bostadsmarknad. Då blir attefallshuset en lösning som kan hjälpa många. 

Attefallshus i Stockholm – en smart investering

Den största anledningen till att bygga attefallshus i Stockholm och kranskommuner är att utrymmet behövs. Dessutom behövs ekonomiskt fördelaktiga lösningar. Det kan till exempel handla om:

 • Att du behöver mer utrymme i huset till aktiviteter eller gäster, men inte har råd att sälja huset och flytta till en större villa
 • Att du har vuxna barn som inte kan ta sig in på bostadsmarknaden i Stockholm men behöver någonstans att bo som inte är gamla barnrummet
 • Att du behöver en regelbunden inkomst genom uthyrning

2 viktiga frågor innan du sätter igång

Även med ett litet hus krävs det ibland stora funderingar innan man sätter igång att bygga. Men de viktigaste frågorna kan också vara de enklaste. Om du har tydligt svar på dem innan du sätter igång kommer hela processen bli smidigare – och du kommer bli nöjdare i slutändan. 

 1. Vad ska du använda attefallshuset till?
  Svaret på den här frågan kommer hjälpa dig hitta rätt hus för dina ändamål. Ska det bli ett attefallshus som du hyr ut till hyresgäster som inte lyckas hitta boende i Stockholm (och de är många!) så är det viktigt att det finns sovutrymme och väl genomtänkta förvaringsmöjligheter, till exempel. Ska det bli ett boende till din 90-åriga mamma kanske det är bäst att sängen inte står på ett loft. Den här frågan kan även hjälpa dig välja placering på huset för maximalt insynsskydd eller lättast tillgång till storhuset.

  För dig som vill hyra ut, läs de här tipsen om 4 saker du bör tänka på innan du hyr ut ditt attefallshus. För dig som är sugen på att hyra ut i Stockholm men är osäker på om det är värt det, läs det här inlägget om hur du kan tjäna pengar på ditt attefallshus
 2. Har du alla papper i ordning?
  Även om attefallsreglerna gjort det avsevärt mycket enklare att uppföra attefallshus eftersom du inte behöver bygglov, så är det fortfarande en del blanketter och information som ska in till kommunen innan du kan få startbesked och sätta igång. Genom att ha sp mycket som möjligt på plats innan du sätter igång minimerar du handläggningstiden. Här kan du läsa vad som gäller för attefallshus i Stockholms Stad

flygbild på vitt attefallshus i Stockholm
Ett av Finbostads senaste attefallshus i Stockholm

Ska du bygga attefallshus i Stockholm bör du välja en lokal partner som vet hur det fungerar

Det kanske smartaste beslutet du kan fatta när du ska köpa eller låta bygga ett attefallshus i Stokcholm med omkrets är att jobba med någon som har lokal kännedom. Vi på Finbostad har många års erfarenhet av bygg och installation av attefallshus i Stockholmsområdet. Vi har rätt kontakter för skräddarsydda lösningar och kan hjälpa till med all kontakt med kommunen och deras pappersarbete. Med en partner som kan Stockholm blir det lättare, smidigare och snabbare att nå dagen då du kan kliva över tröskeln till ditt sprillans nya, allt-är-möjligt, attefallshus. Kontakta oss så hjälper vi dig.

(Glöm inte att du kan se våra senaste erbjudanden, nya husmodeller och få härlig inspiration genom att följa oss på Facebook och Instagram!)

ANLEDNINGAR ATT VÄLJA FINBOSTAD

 • Högsta kvalitet till rätt pris

 • Tydliga priser

 • Kunskap, erfarenhet, engagemang

 • Miljövänligt byggande

Följ oss

© FINBOSTAD 2020, Webbutveckling Laith Tech