fbpx

Vinterbonat attefallshus – 4 tips som håller värmen hela året

vinterbonat attefallshus med snö på taket i solsken

Med ett vinterbonat attefallshus utökar du husets möjligheter.

Tänk efter före så sparar du både tid och pengar

Vi har redan tidigare i bloggen berättat hur du kan tjäna pengar på att hyra ut ditt attefallshus och hur ett 30 kvm attefallshus kan ge oanade möjligheter med olika användningsområden. Men om du vill ha ett hus som inte bara ger dig glädje under varma sommardagar kan det vara värt att tänka igenom husets funktion året om. Ett hus där gäster kan bo under julveckorna, en skidstuga för barn och barnbarn, eller ett hem för hyresgäster behöver fungera även i kyla och snö. Det samma gäller såklart ett hemmakontor, där du inte vill behöva sitta inrullad i filtar och huttra framför videokonferensen!

Eftersom vi arbetat i många år med att bygga rejäla, användbara hus oavsett användningsområde samlar vi här lite information om vad du bör tänka på för att få till ett vinterbonat attefallshus.

Vad ska man tänka på när man vill bygga ett vinterbonat attefallshus?

Helt nödvändigt:

Det här är sådant som är helt nödvändigt för att huset ska kunna klassificeras som vinterbonat attefallshus.

  • Isolering. Mängden isolering behöver anpassas efter miljön där huset står. Bygger du långt i norr eller längs en blåsig kust kan det behövas extra isolering för att kunna hålla en skön temperatur inne i huset året runt, utan att slösa på värmekostnader. Det kan vara lockande att dra ner på isolering för att få mer yta inne i huset, men genom att tänka smart och långsiktigt här kan du få ett attefallhus som är mer användbart än ett med tunt skal. Tänk även på att golvisolering behöver anpassas utifrån vilken sorts grund huset står på.
  • Uppvärmning. Även med god isolering kommer det krävas någon sorts uppvärmning av huset. Smala elelement lämnar så mycket yta som möjligt kvar inne i huset. Värmegolv i exempelvis badrum kan också bidra till en behagligare temperatur – och är väldigt mysigt på kalla vintermorgnar!

Värt att tänka på:

De här två tipsen är också kloka att ha i åtanke. Ibland kan det ta emot att investera i tåligare material när man jämför prislappar mot enklare klimatskal, men i längden är det i princip alltid värt det.

  • Val av virke. Rejälare virke och bjälkar innebär ofta bättre tålighet mot snö och vinterblåst. Tänk på att välja en fasad som håller mot det tuffa vinterklimatet.
  • Tänk på placeringen. Om du har möjlighet att välja var på tomten huset ska stå kan du göra ett jättejobb här innan du ens valt husmodell. Finns det möjlighet att ställa huset i anslutning till buskar eller träd kan dessa skydda mot bitande blåst. Bonusen är att på sommaren skyddar grönskan huset från att bli alldeles för hett under den stekande solen.

Glöm inte att skydda husen du inte bor i!

Om du använder ditt attefallshus som garage, förvaringsbod, poolhus, eller annat icke-boende är det fortfarande bra att se över isolering och väderskydd. Ett vinterbonat attefallshus skyddar insidan mot läckage när snön smälter och ser till att inga förvarade prylar skadas av vätan. Fuktskador i stomme och husgrund är både svåra och smärtsamt dyra att fixa i efterhand. Här kan ordentlig isolering och ventilation räcka långt.

Om du är osäker på om ett attefallhus är tillräckligt vinterbonat för dina behov, eller vad som krävs på just din tomt, kontakta oss. Vi kan hjälpa dig hela vägen från dina första funderingar och drömmar till att få artitektritade ritningar helt i din smak och slutligen stå där med nyckeln i handen till ett snyggt och användbart attefallshus i hög kvalitet.

Ps. Glöm inte heller att följa oss på Facebook och Instagram för att få fler tips och se våra senaste hus.

ANLEDNINGAR ATT VÄLJA FINBOSTAD

  • Högsta kvalitet till rätt pris

  • Tydliga priser

  • Kunskap, erfarenhet, engagemang

  • Miljövänligt byggande

Följ oss

© FINBOSTAD 2020, Webbutveckling Laith Tech