fbpx

Attefallshus – en smartare investering när ekonomin är svår

en rosa spargris bredvid en husnyckel i en artikel om hur attefallshus är en god investering

Att köpa en bostad är inte bara en stor ekonomisk investering, det är också en enorm utmaning. Detta gäller särskilt i storstadsregionerna och kanske allra mest i Stockholm. Bristen på tillgängliga bostäder och höga priser för både lägenheter och större villor gör det svårt för många att hitta en lämplig plats att bo, särskilt om man är ung och ny på bostadsmarknaden eller pensionär från en mindre stad som vill bo närmare barn som kan ta hand om en. 

Vi har tidigare diskuterat hur ett nyckelfärdigt attefallshus kan ge dig mer utrymme med mindre krångel och hur just att bygga attefallshus i Stockholm kan vara särskilt lönsamt. Men i dessa tuffa tider när stora husköp känns vanskliga kanske den viktigaste frågan är – varför är det just nu jag ska investera i ett attefallshus?

Slipp husköp i lågkonjunktur

Sverige befinner sig 2023 i en lågkonjunktur som regeringen räknar med kommer hålla i hela året. Styrräntan är hög och väntas fortsätta stiga. Detta innebär att många människor kan tveka när det gäller att köpa en stor bostad som en villa eller en första lägenhet. Samtidigt är behovet för utrymme lika stort som förut. Vuxna barn kan inte bo hos föräldrar i evighet och äldre föräldrar som behöver omsorg kan ha svårt att komma till rätta i ett enda sovrum i familjens hem när de har varit vana att rå om sig själva i sin egen bostad. 

Det är här attefallshuset blir ett självklart val. En mycket lägre investering som ändå ger det enskilda utrymme du behöver. Dessutom ökar attefallshuset värdet på din bostad vid försäljning och du kan tjäna uppemot 100 000 kr/år i passiv inkomst genom att hyra ut det i framtiden när det inte längre behövs för familjens behov. 

flygbild på vitt attefallshus och höstfärger i en trädgård

Lägre kostnader = bättre investering 

Men med ett attefallshus kan du alltså fortfarande investera i din bostad utan att behöva oroa dig för att spendera för mycket pengar. Ett attefallshus är en utmärkt investering för dem som vill undvika de höga kostnaderna som är förknippade med traditionella bostäder. Dessutom slipper du risken att inte kunna sälja din egen villa på en osäker bostadsmarknad. 

Vi gör en snabb jämförelse för senaste årets genomsnittspriser i mars 2023. Siffrorna är tagna från Svensk Mäklarstatistik:

 • Villa i stor-Stockholm: 6 949 000 kr
 • 30 kvm lägenhet i Stockholm: 2 412 540 kr
 • 30 kvm lägenhet i hela Sverige: 1 333 080 kr

Jämför det med:

 • Nyckelfärdigt attefallshus (30 kvm), inkl markarbete: ca 850 000 kr

Det blir alltså mindre lån och två till tre gånger billigare för lika många kvadratmeter. Då är det lätt att se varför attefallshus lönar sig. 

Väg kvalitet mot pris

Som med allt annat får du dock vad du betalar för när det kommer till attefallshus. Det går att hitta billigare byggsatser på stora byggvaruhus och försöka sätta ihop huset själv, men då är det mest troligt att du får ett hus som inte kommer hålla för att bo i en längre period. Samtidigt finns det oerhört lyxiga attefallshus där priserna skenar iväg och du plötsligt sitter med en faktura som liknar ett lägenhetsköp inne i centrala Stockholm. Se till att väga kvalitet mot pris och hitta den perfekta balansen. 

Vi på Finbostad riktar oss till dig som vill göra en gedigen investering på ett väldesignat attefallshus av hög kvalitet men som fortfarande vill att det ska vara en lönsam investering. Här hittar du smidiga helhetslösningar med arkitektritade husmodeller och ett team som hjälper dig hela vägen. Låt oss hjälpa dig hitta rätt så tar du dig igenom den här skakiga ekonomin som vinnare. 

3 anledningar att investera i attefallshus: en sammanfattning

Att köpa ett attefallshus är alltså en smart investering, särskilt om du bor i en storstad som Stockholm. När du funderar på hur du ska få mer utrymme för pengarna, kom ihåg: 

 • Ett attefallshus kostar mindre att köpa och underhålla än en traditionell lägenhet eller villa
 • Huset kan ge en extra inkomst om du väljer att hyra ut det
 • Ett attefallshus är en bra investering under en lågkonjunktur, eftersom det ger dig en bostad utan de höga kostnaderna som är förknippade med traditionella bostäder

När du sedan är redo att ta steget, kontakta oss – vi hjälper dig till bättre boende.

ANLEDNINGAR ATT VÄLJA FINBOSTAD

 • Högsta kvalitet till rätt pris

 • Tydliga priser

 • Kunskap, erfarenhet, engagemang

 • Miljövänligt byggande

Följ oss

© FINBOSTAD 2020, Webbutveckling Laith Tech