fbpx

Nyckelfärdigt attefallshus – smidigaste lösningen för mer utrymme

nyckelfärdigt attefallhus på lastbil, ritad

Kan ett nyckelfärdigt attefallshus ge dig mest utrymme med minst krångel?

Attefallshus innebär upp till 30 kvadratmeter nya möjligheter på din tomt. Du kan exempelvis använda attefallshuset som gäststuga eller tjäna ordentligt med pengar genom att hyra ut det. Det lämpar sig även utmärkt som boende till föräldrar när de blir äldre eller till barnen när de växer ur sina barnrum inne i storhuset. Då är det inte konstigt att så många människor vill investera i att uppföra ett attefallshus på tomten. Det finns många olika sätt att uppföra ett hus om 30 kvm på tomten, allt från att snickra ihop det själv, till att knåpa ihop en byggsats, till att köpa ett alldeles nyckelfärdigt, arkitektritat hus som bara behöver sättas på plats. 

Attefallshus: lösvirke eller nyckelfärdigt?

Vägen till attefallshus kan vara lång eller kort, men alldeles oavsett så behöver du först och främst bestämma vilken sorts attefallshus du ska satsa på. 

 • Lösvirke: Att bygga attefallshuset helt själv från lösvirke kan vara en billig lösning, men här gäller det verkligen att du vet vad du gör om du ska göra delar av bygget själv. Vanligast är att man köper en färdig ritning att bygga efter. Det kan ge dig mest frihet i hur du vill att attefallshuset ska se ut men det kan lätt bli dyrt om du vill ha ett regelrätt attefallshus som ska fungera som året-runt-boende och om du behöver ta in entreprenad. Att bygga med lösvirke ger dig allra störst frihet i utformning om du tar fram ritningar med hjälp av en arkitekt, men då blir kostnaden också därefter.

  Fördelar med lösvirke: 
  • Flexibilitet i utformning
  • Billig lösning om du vill ha en enklare struktur som inte ska bebos (exempelvis uterum)
 • Attefallshus med byggsats: Här har vi ett hus som skulle kunna komma i ett IKEA-paket. En byggsats innebär att det finns en färdig ritning för huset och att man köper in material efter specifikation. Ofta är vissa delar av byggsatsen redan ihopmonterade, men det är fortfarande ofta lätt att välja placering av dörrar och fönster, med mera. Kan du bygga delar själv och bara ta in proffshjälp till viss del kan detta bli en billigare lösning, men det går också att göra helt på entreprenad. Kostnad för ritningar tillkommer också. 

  Fördelar med byggsats: 
  • Relativt stor flexibilitet i design
  • Kan bli billigare än andra lösningar, beroende på dina val
 • Nyckelfärdigt attefallshus: Ett nyckelfärdigt attefallshus är precis som det låter: alldeles färdigt när det anländer till din tomt. Här krävs bara någon sorts plintgrund eller dyligt för huset att stå på och att koppla in el och vatten. Grunden kan också oftast vara enklare än för platsbyggda hus, eftersom botten oftast är isolerad och grunden inte behöver bära hela byggkonstruktionen. Här har man totalentreprenad och slipper hantera både för- och efterarbete. Klappat och klart.

  Fördelar med nyckelfärdigt:
  • Kräver minst insats av dig som köpare
  • Oftast snabbast process med slutbesked från kommun osv. om du väljer en leverantör som hanterar pappersarbetet och vet hur allt ska skötas
  • Oftast fortsatt stor möjlighet att påverka hur både insida och utsida av huset ser ut med hjälp av tillval (kolla till exempel vårt projekt med putsad fasad på en kunds nya hus)
  • Minsta möjliga störning på plats jämfört med att tomten blir byggarbetsplats i flera veckor
  • Entreprenad ingår och du som kund behöver oftast inte hantera pappersarbete, ritningar, arkitektkontaker 

Du kan läsa mer om regler för attefallshus i vårt tidigare inlägg eller hos Boverket

Välj en partner du kan lita på

Det går som sagt att bygga ett attefallshus från lösvirke och att pussla ihop lösningen själv. De flesta kunder vi stöter på vill dock ha flexibiliteten av ett skräddarsytt hus som passar deras behov och smälter in i bostadsområdet, utan att behöva leva i en byggarbetsplats under en lång period och krångla med pappersarbete. Det kan snabbt bli dyrt med nyckelfärdigt attefallshus, men vi på Finbostad Attefallshus har slimmat alla marginaler och slipat vår process från början till slut så att du får ett färdigt attefallshus till bästa möjliga pris, med minsta möjliga krångel.

Så om du är ute efter en ekonomiskt smart lösning där du inte riskerar att stå själv med en hög brädor och en uppgrävd trädgård i ett halvår, kontakta oss. Vi erbjuder alltid gratis rådgivning och hittar precis det hus du vill ha, så att det enda du sedan behöver tänka på är vilken nyckelring du ska välja till ditt alldeles nya, alldeles nyckelfärdiga attefallshus.

ANLEDNINGAR ATT VÄLJA FINBOSTAD

 • Högsta kvalitet till rätt pris

 • Tydliga priser

 • Kunskap, erfarenhet, engagemang

 • Miljövänligt byggande

Följ oss

© FINBOSTAD 2020, Webbutveckling Laith Tech